Tuesday, 22 January 2013


1.       … allows you to navigate a document quickly.
2.       … helps you to locate a file.
3.       … enables you to undo previous actions.
4.       … lets you transfer data between files.
5.       … allows you to make a copy of any screen display.
6.       … enable you to select an option.
7.       … allows you to recover deleted documents.
8.       … help you to learn about new features.

Wednesday, 16 January 2013

Bài học Headway1A - Lớp TA1-05 (Thứ 3-5)

Mục 3: 2. so ; 3.because ; 4.but ; 5.so ; 6.but
Mục 4: 1.but ; 2.and ; 3.and ; 4.but ; 5.so ; 6.but ; 7.because ; 8.and ; 9.and/but ; 10.because

Trang 43 - Mục 4:
1. Salvador Dalí was born on Spain in 1904. He could paint when he was one.
2. Charlotte Bronte was born in England in 1816. She could write stories when she was four.
3. Tiger Woods was born in the U.S. in 1975. He could play golf when he was three.
4. Albert Einstein was born in Germany in 1879. He couldn't speak until he was eight.

Trang 97- FORMAL LETTERS - Applying for a job
Mục 1:
- What is the job? Where is it? -> The job is a receptionist. It's at The Chicago International School.
Mục 3:
1. Street ; 2. Road ; 3. receptionist ; 4. 28 ; 5. live ; 6 tour ; 7.was ; 8.like ; 9.can; 10.languages ; 11. use ; 12.was

Sunday, 6 January 2013


1. 3. did... have, had; 4. has... had, has had; 5. has... won, has won; 6. did... win, won; 7. did... play, played; 8. has... played, has played
2. b5, c4, d1, e2, f3, g6, h7
EX2. 2. has... played; 3. has... been; 4. has... earned; 5. did... write
EX3. 2. No, he hasn't; 3. Yes, he has; 4. Yes, they have; 5. Yes, she has
EX4. 2. She hasnt published a book for adults yet.; 3. She's never lived in Ireland.
4. She's never been very good at sports.; 5. She hasn't always lived in the UK.
EX5. 1. lived, 2. has had, 3. taught, 4. has been married, 5. has, 6. appeared, 7. has earned, 8. always wanted.  
EX6. 1. walked; 2. come; 3. written; 4. won; 5. sold; 6. tried; 7. read; 8. played; 9. found; 10. visited; 11. stopped; 12. studied; 13. died; 14. done.
EX7. 1. for; 2. since; 3. for; 4. since; 5.for; 6. since; 7. for; 8. since
EX8. 1. 2. lucky; 3. romantic; 4. careful, careless; 5. healthy; 6. personal; 7. important; 8. useful, useless.
EX9. 2. has directed; 3. has made; 4. has won; 5. made; 6. studied; 7. got; 8. has been; 9. live; 10. works  
2. How much money has he made? 3. Has he ever won an Oscar?
4. What did he study in college? 5. How old was he when he made his first real movie? 6. When did he marry....? 7. What does ....? 8. Do they have ...? 9. Where do they ...?  
EX11. 1 A. wonderful; government; possibly; journalist; comfortable B. successful; exactly; employment C. mysterious; photographer D. information; competition; politician E. reasonable; seriously  
EX12. 1. did you do; 2. is; 3. for; 4. did you meet; 5. died; 6. ten years ago
7. impatient; 8. helpful; 9. 've lived; 10. receptionist
EX13. 2. 1F, 2F, 3T, 4T, 5F, 6T, 7F, 8T; 3. 2. hasnt ... been; 3. was; 4. has wanted; 5. was; 6. has come; 7. starts; 8. opened; 9. has... come; 10. hopes
EX1. 2. 
3. He has to check the new baby sheep.
4. He doesn't have to visit Mrs. Meade's cat again
5. He doesn't have to visit Mrs. Meade's cat again.
6. He has to dreve to Smithson Stables on Thursday.
7. He doesn't have to call the stables to ask for directions.
8. He has to examine the racehorses.
9. He has to write a health report for Mr. Smithson
EX2. 2. Yes, I do. ; 3. No, I don't ; 4. Yes, I did ; 5. No, I didn't
6. Yes, he does ; 7. No, I don't. ; 8. Yes, she does.
EX3. 2. Do you have to wear a uniform at your job?
3. Why did you have to buy so many books?
4. Do you have to get a visa to go to the U.S?
5. How often does John have to take his ...?
6. Do you have to take of this plant very carefully?
EX4. 2. have to drive; 3. have to make ; 4. has to wear ; 5. had to go
6. have to work ; 7. have to work ; 8. had to call
EX5. 1. My mother has to do the cooking. My father can't cook.
2. My grandmom doesnt have to get up early. She's retired.
3. My sis has to babysit. She's 16 and we have a baby sister.
4. My bro doesnt have to do the shopping. My father does it.
5. My grandad doesnt hvae to work in the yard. He has a bad back.
6. I have to get up early. School starts at 8:00.
7. I have to make the beds. My parents dont have time.
8. I hace to do the ironing. My mom is too busy.
9. We have to do the dishes. We dont have a dishwasher.
10. My dad has to go to work. He is a doctor.
EX6. 2. I don't think he should drive.
2. Do you think I should go?
3. 4. 5. 6. 7.
EX8. 1. should; 2. have to ; 3. shold ; 4. have to; 5. dont have to ; 6. should ; 7. dont have to ; 8. sholdnt ; 9. should
EX9. 2. must see it; 3. must clean it up 4. must visit him ; 5. must hurry ; 6. must be careful with it ; 7. must try it
2. In a circle
3. 1F;2T;3T;4F;5T;6DK;7T;8DN (DN: Dont know)
4. 1. terrified; 2. enormous ; 3. injured ; 4. a performance ; 5. panic; 6. upset  
2. 1.nephew ; 2.athlete ; 3.model; 4.flight attendent; 5.actor; 6.chef; 7.bride, groom; 8.sir, ma'am (reverse OK, too)  
2. A recep. welcoms guests.
3. An architect designs buildings.
4. A lawyer provides legal advice.
5. A soldier fights for his/her country.
6. A firefighter puts out fires.
7. A decorator paints rooms in a house.
8. A mechanic repairs cars.
9. A homemaker takes care of the home and children,
10. A sakes assistant helps customers.
11. A doctor prescribes medicine for the patients.

EX1. 1. 1. like, 'll love; 2. wont, choose; 3. book, get/'ll get; 4. will receive, make; 5. are, will give; 6. will give, get.
EX1. 2. 1. I'll go; 2. I'll buy; 3. I buy; 4. I'll have; 5. We have; 6. I'll answer
EX2. 1.
2. What will you do if the plane is late?
3. Where will you stay if the hotels are full?
4. 5. 6. 
2. a4; b6 ; d3; e2; f7
2. She wont be on time.
3. He wont win
4. I wont pass my tests
5. She wont lie
6. We wont eat in/at home.
7. We wont go by bus/car/bike to school.
EX4. 2.when; 3.when; 4.if; 5.if; 6. when; 7.when; 8.if
EX5. 1.I'll call, I get; 2. you're, I'll be,...
EX6. 2.I'll wait here untill you get back
EX7. 1.when/before; 2.while; 3.if; 4.untill; 5.if/asa; 6.While/When; 7.before; after/when; 9.Asa; 10.if
Good luck to you.
EX8. 2.'m joining; 3.'re u going to study; 4.if; 5.go; 6.'ll be; 7.will be; 8.if; 9.travel; 10....
EX9. 2.do the dishes; 3.make up my mind; 4.make a fortune; 5.do me a favor; 6.do ur best; 7.make a noise.
EX10. 2.take a photo; 3.take care; 4.get angry; 5.get a cold; 6.get ready; 7.takes long time; 8.get better.
EX1: 2.are made; 3.are bought; 4. was invented,...
EX2: 2. When was the clockwork radio invented?
3. Who are they bought by? 4. ...
EX3: 2.Yes, it was; 3. No, it wasnt; ...
EX4: 2. John Le wasnt killed in LD. He was killed in NYC. 3. Coffee isnt grown in Canada. It's grown in B and C.

Grammar Reference Exercises (DHKT2ILT, DHDI2ELT, DHOT2BLT)

Unit 7

Unit 8
1. I'll get a newspp when I go to the su...
2. She's going to wait until he c...
3. ASA u turn left, u'll see my house.
4. Pie's going to meet ys be4 he sees Jane...
1b; 2b/c; 3a; 4c; 5a; 6b; 7c; 8a
1.'ll/will go; 2.will (you) do; 3. dont leave; 4.'ll/will get; 5.lies 
2. will David/do ; 3. there arent; 4. will Ali do; 5. will u do; 6. he doesn't reply
1. 1. Tickets are sold at the box office. 2. StoneH was built thousands of years ago; 3....
2. 1. was stolen; 2.was invented; 3. are given; 4. were discovered; 5.have been built; 6. will be made; 7.will be invented; 8.are employed; 9.was written; 10.was painted .

NOTE: Be carefull !
- Click on the photo to see more clearly
- Some words are abbriviated in the short form or left their symbols

Thursday, 24 May 2012

Hướng dẫn làm bài thi TOEIC

Hôm nay mình sẽ viết một bài hướng dẫn làm từng phần trong bài thi TOEIC.
Mỗi phần sẽ có: Hướng dẫn, Mẹo làm bài và Bẫy trong câu hỏi.

Phần thi Nghe
I. Mô tả hình ảnh (10 câu)
Hướng dẫn: Với mỗi câu trong phần thi này bạn sẽ nghe bốn câu mô tả về một tấm ảnh mà đề thi giới thiệu. Khi nghe các câu này, bạn phải chọn câu mô tả đúng nhất những gì bạn thấy trong ảnh. Các câu này không được in trong đề thi và chỉ đọc một lần.
Ví dụ:
Highslide JS

Bạn sẽ nghe:
(A): They’re looking out of the window
(B): They’re having a meeting
(C): They’re eating in a restaurant
(D): They’re moving the furniture
Phương án (B)-They’re having a meeting mô tả đúng nhất nội dung bức tranh, vì vậy chọn phương án (B)

Mẹo làm bài:
- Xem ảnh trước khi nghe mô tả. Tự đặt các câu hỏi “Ai?”, “Cái gì?”, “Ở đâu?”.
- Tập trung nghe hiểu nghĩa của cả câu.
- Trả lời câu hỏi càng nhanh càng tốt. Nêu không biết cách trả lời, bạn nên đoán câu trả lời rồi chuyển sang xem trước ảnh kế tiếp.

Bẫy trong câu hỏi:
- Các lựa chọn sai có thể chứa các từ phát âm giống nhau
- Các lựa chọn sai có thể có các đại từ, con số, hay địa điểm sai
- Các lựa chọn sai có thể chứa một từ đúng

II. Hỏi đáp (30 câu)
Hướng dẫn: Bạn sẽ nghe một câu hỏi hay câu nói và ba lựa chọn trả lời đọc bằng tiếng Anh. Tất cả chỉ được đọc một lần và không được in trong đề thi. Hãy chọn câu trả lời thích hợp nhật cho câu hỏi hay câu nói và đánh dấu vào chữ A B hay C trong tờ trả lời.
Ví dụ;
Bạn sẽ nghe:
Good morning, John. How are you?
(A): I’m fine, thank you.
(B): I’m in the living room.
(C): My name is John
Câu trả lời đúng nhất cho câu hỏi “How are you?” là lựa chon (A): “I’m fine thank you”.
Vì vậy bạn nên chọn câu (A)

Mẹo làm bài:
- Chữ đầu tiên trong câu hỏi sẽ giúp bạn biết đó là câu hỏi dạng gì.
What, where, who, why, how – hỏi thông tin.
Do,does, did, are, is, will, can – câu trả lời thường có dạng yes/no.
- Câu hỏi có “or” yêu cầu có sự lựa chọn thì không bao giờ là yes/no.
“Did you stay at home or go out last night?” -> “I went to a movie.”
- Thỉnh thoảng bạn nghe một câu nói, không phải là câu hỏi nhưng vẫn cần một câu trả lời.
“Thanks for dinner.” -. “You’re welcome.”

Bẫy trong câu hỏi:
- Chú ý đến các từ phát âm giống nhau (từ đồng âm). Ví dụ: too, two, to…
- Chú ý các câu hỏi đuôi. Ví dụ: That movie was great, wasn’t it?
- Cẩn thận với các câu trả lời gián tiếp. Đôi khi trả lời cho một câu hỏi yes/no lại không có từ yes hay no. Ví dụ; “Is there enough gas in the car?” -. “I just filled it yesterday”

III. Đối thoại ngắn (30 câu)
Hướng dẫn: Bạn sẽ nghe một số đoạn đối thoại giữa hai người. Bạn phải trả lời ba câu hỏi về nội dung đối thoại. Đánh dấu vào câu trả lời thích hợp nhất trong số bốn lựa chọn (A) (B) (C) hay (D) trên tờ trả lời. Các đoạn  đối thoại chỉ được nghe một lần và không được in trong đề thi.

Mẹo làm bài:
- Xem trước các câu hỏi và cố gắng nhớ nó trước khi nghe bài đối thoại như vậy bạn sẽ biết thông tin cần nghe là gì.
- Trong khi nghe đối thoại, cố gắng hình dung xem người nói đang ở đâu.
- Hãy đọc mọi lựa chọn trước khi đánh dấu.

Bẫy trong câu hỏi:
- Cẩn thận với những câu trả lời đúng nhưng lại không liên quan gì đến câu hỏi. Hãy đọc kỉ tất cả các lựa chọn.
- Cẩn thận với các con số như ngày, giờ và số lượng người hay vật có thể khiến bạn xao lãng. Xem trước câu hỏi

IV. Bài nói ngắn (30 câu)
Hướng dẫn: Bạn sẽ nghe các bài nói ngắn do một người nói. Bạn phải trả lời ba câu hỏi liên quan đến nội dung mỗi bài nói. Chọn câu trả lời đúng nhất trong số bốn lựa chọn (A) (B) (C) hay (D) trên tờ trả lời. Các bài nói chỉ được nghe một lần và không được in trong đề.

Mẹo làm bài:
- Lắng nghe kỹ phần giới thiệu trước mỗi bài nói, từ đây bạn sẽ nắm được số lượng câu hỏi cũng như hình thức thông tin mà bạn sẽ nghe (bài tường thuật báo chí, bản tin thời tiết, quảng cáo, tin nhắn, thông báo…).
- Cố gắng xem trước các câu hỏi trước khi bài nói bắt đầu. Nhờ vậy mà bạn sẽ tập trung nghe những thông tin cần thiết mà câu hỏi yêu cầu.
- Bắt đầu trả lời câu hỏi ngay khi bài nói kết thúc.

Bẫy trong câu hỏi: Các loại bẫy có trong phần I-III đều có trong phần này.

Phần thi Đọc

Trong phần đọc, thí sinh đọc và trả lời 100 câu hỏi trắc nghiệm bằng cách chọn câu trả lời đúng nhất. Phần đọc gồm 3 phần (từ phần 5 đến phần 7).

Phần V: Hoàn thành câu (gồm 40 câu hỏi được đánh số từ 101 đến 140)
Mỗi câu trong phần này có 1 từ / cụm từ còn thiếu và cần được thêm vào. Thí sinh đọc 4 phương án trả lời cho mỗi câu và chọn phương án trả lời đúng nhất bằng cách bôi đen vào ô tròn tương ứng với câu trả lời A, B, C hoặc D trong tờ bài làm.
Ví dụ minh hoạ:
Đây là câu hỏi đầu tiên trong phần 5 mà thí sinh nhìn thấy trong đề thi.
101. The office manager prefers her coffee with cream ____ sugar.
  A. but
  B. nor
  C. and
  D. plus
Câu C, “and”, là câu trả lời đúng nhất và thí sinh chọn bằng cách bôi đen vào ô tròn tương ứng với câu B trong tờ bài làm.
Mẹo làm bài
Đừng tập trung tìm lỗi chính tả, vì lỗi chính tả không bao giờ xuất hiện trong các lựa chọn trả lời.
Các từ đứng trước và sau chổ trống giúp bạn có manh mối để kiểm tra câu trả lời đúng.
Đọc và hiểu nghĩa của cả câu trước khi trả lời.

Bẫy trong câu hỏi
Cẩn thận với các câu trả lời có hình thức sai.
Ví dụ: drove, drives, driving
Cẩn thận với các từ bắt đầu hay kết thúc giống nhau.
Ví dụ: return, retire, reuse
Cẩn thận với các từ thường bị dung sai
Ví dụ: affect, effect, lend/borrow

Phần VI: Hoàn thành đoạn (gồm 12 câu hỏi được đánh số từ 141 đến 152)
Mỗi đoạn trong phần này có một số câu còn thiếu từ / cụm từ  và cần thêm vào. Thí sinh đọc  4 phương án trả lời cho mỗi câu và chọn phương án trả lời đúng nhất bằng cách bôi đen vào ô tròn tương ứng với câu trả lời A, B, C hoặc D trong tờ bài làm.
Ví dụ minh hoạ:
Đây là 4 câu hỏi đầu tiên của đoạn 1 trong phần 6 mà thí sinh nhìn thấy trong đề thi.
Montalvo Industries announced Friday that it take on 100 new ____ over the next 6 months.
141.   A. employees    B. merchants    C. customers    D. Products
“Our market is expanding”, said company CEO Shirley Henrico, “so we need to ____ our production.
142.  A. grow    B. more    C. bigger.    D. Increase
That’s why we need to hire more workers.” The company plans ___ a new, larger factory on the outskirts of the city, which will be equipped with all the latest technology.
143.  A. build    B. builds    C. to build    D. Building
“We are building a very modern factory,” said Ms. Henrivo. “We are very proud of ____.”
144.  A. us      B. it      C. me      D. Him
Thí sinh đọc đoạn văn và các câu hỏi. Thí sinh chọn câu trả lời đúng nhất cho từng câu hỏi và bôi đen vào ô tròn tương ứng trong tờ bài làm.

Mẹo làm bài
Luôn nhớ rằng bạn cần tìm từ thích hợp nhất để điền vào chổ trống.
Đọc cả đoạn văn chứ không chỉ các từ xung quanh chổ trống. Cố gắng hiểu nghĩa của cả đoạn.

Bẫy trong câu hỏi
Cẩn thận với những cụm từ lặp và thừa.
Ví dụ: keep on continuing, finally at last
Cẩn thận với những từ không cần thiết
Ví dụ: The apples they are fresh
Chú ý đến hình thức tuef và cách chia thì của động từ.

Phần VII: Đọc hiểu (gồm 2 phần, đọc đoạn ngắn và đọc đoạn dài) 
- Đoạn ngắn (gồm 28 câu hỏi được đánh số từ 153 đến 180)
- Đoạn dài (gồm 20 câu hỏi được đánh số từ 180 đến 200) 
Trong phần này, thí sinh đọc các đoạn văn và một số câu hỏi nằm bên dưới mỗi đoạn. Thí sinh đọc 4 phương án trả lời cho mỗi câu hỏi và chọn phương án trả lời đúng nhất bằng cách bôi đen vào ô tròn tương ứng với câu trả lời A, B, C hoặc D trong tờ bài làm.
Ví dụ minh hoạ:
Đây là 2 câu hỏi đầu tiên của đoạn 1 (đoạn ngắn) trong phần 7 mà thí sinh nhìn thấy trong đề thi.
  Question 153-154 refer to the following advertisement.

153. What is the advertisement offering?
A.  A house for sale
B.  An appartment building for rent
C.  An office for lease
D.  A piece of land for sale 
154. Who is John Michaels?
A.  The owner of the property
B.  A real estate agent
C.  A stockbroker
D.  The city comptroller
Thí sinh đọc đoạn văn và các câu hỏi. Thí sinh chọn câu trả lời đúng nhất cho từng câu hỏi và bôi đen vào ô tròn tương ứng trong tờ bài làm.

Mẹo làm bài
Cũng như trong phần IV, hãy chú ý đến phần giới thiệu. Nó sẽ cho bạn biết số lượng câu hỏi cũng như gọi ý về dạng thông tin trong bài đọc
Trong khi đọc, hãy tự đặt ra các câu hỏi “Đối tượng của bài đọc này là ai? Nó được viết để làm gì?”
Trước hết hãy đọc lướt qua bài đọc, rồi đọc các câu hỏi. Sau đó quay lại bài đọc để tìm câu trả lời.

Bẫy trong câu hỏi

Nhiều lựa chọn trả lời chứa thong tin có trong bài đọc, nhưng có thể không liên quan đến câu hỏi.
Cũng như các phần thi TOEIC khác, hãy cẩn thận với các từ phát âm giống nhau, những con số rối rắm, các hình thức từ sai và các từ có nghĩa giống nhau.
Đừng bối rối trước các câu hỏi có hình thức như sau:
Ví dụ
Which of the following is NOT mentioned int the reading?
The refers to all of the following EXCEPT
=> chỉ cần đọc các lựa chọn câu hỏi và chọn chi tiết sai.

  Các lưu ý khi làm bài thi:
-  Mỗi thí sinh được nhận 1 tập đề thi cùng 1 tờ bài làm;
-  Thí sinh không được viết, vẽ lên tập đề thi hoặc làm thay đổi bất cứ nội dung nào trên tập đề thi;
-  Thí sinh dùng bút chì 2B/hoặc bút mực để bôi đen vào các ô cần chọn trong tờ bài làm và dùng tẩy để xoá/dùng bút mực gạch chéo (tuyệt đối không dùng bút xoá);
-  Thí sinh phải nộp lại đề trước khi ra khỏi phòng thi;
-  Thí sinh chỉ làm bài trong tờ bài làm.

(Source: duytanuniversity)

Saturday, 12 May 2012

Unit 5

Exercise 1
A. She is calling someone.
B. She is saying goodbye.
C. She is shouting.
D. They are chatting.

Exercise 2:
A. She is speaking to the class.
B. He is talking on the phone.
C. He is whispering to his friend.
D. She is yelling at the dog.

Part 1:
1A, 2B, 3B, 4B, 5A

Part 2:
1C, 2B, 3A, 4C, 5C

Part 3:
1B, 2A, 3B, 4C, 5C, 6C

Part 4:
1D, 2C, 3A, 4C, 5D, 6D

Part 5:
1A, 2A, 3A, 4D, 5D, 6A, 7B, 8A, 9C, 10A, 11A, 12A, 13D, 14A, 15B

Part 6:
1A, 2B, 3C, 4A, 5D, 6C

Part 7:
1A, 2D, 3B, 4D, 5A,6C, 7A, 8C, 9B